Linnut lentävät aurinkoisella rannalla

Luentotallenteet

Järjestämme läheisille ja ammattilaisille suunnattuja webinaareja ja keskustelutilaisuuksia, joista osasta tarjoamme myös tallenteita. 

 

Läheistenilta: Kokemusasiantuntijoiden keskustelu – tarinoita ja näkökulmia toipumiseen 20.3.2024

Läheistenillan videolla keskustellaan päihderiippuvuuden synnyttämistä ajatuksista ja kuinka se vaikuttaa riippuvaissairaudesta kärsivän lisäksi myös läheiseen. Keskustelua luotsaa Sininauhaliiton läheistyönkehittäjä Irene Komu ja keskustelemassa päihderiippuvuudesta toipuva kokemusasiantuntija Saara-Eliisa sekä vanhemman näkökulmaa valottava kokemusasiantuntija Sirpa. Video on katsottavissa vuoden 2024 loppuun asti.

Päihderiippuvuuden perimä, aivomekanismit ja päihteiden aiheuttamat sairaudet

Jarmo Kantosen luennolla kuullaan päihderiippuvuuden perimästä, aivomekanismeista ja päihteiden aiheuttamista sairauksista

15.1.2024

”Suru, jolle ei löydy sanoja” – webinaari päihdekuolemista

19.1.2023

Etätilaisuudessa keskustelimme siitä, millaisia tunteita päihteisiin kuolleen läheinen voi käydä läpi, mikä voi lohduttaa tunnemyrskyssä ja miten elämä voi jatkua menetyksen jälkeen.

Mukana keskustelussa ovat sosiaalipsykologi, psykoterapeutti ja Koivikko-saattohoitokodin johtaja Riikka Grå, Sininauhaliiton Läheiset ja päihteet -toiminnan kehittäjä Kaisu Lähteenmäki sekä poikansa päihdekuolemalle menettänyt, kansalaisaktiivi Marko Luukkanen, jolla on pitkä kokemus vertaisryhmien ohjaajana toimimisesta.

Sukellus itsemyötätuntoon -luento päihteitä käyttävien läheisille ja ammattilaisille

Avoin luento 11.5.2022

Sininauhaliiton Kuivin jaloin -toiminnan ja FinFami Uusimaan järjestämässä keskustelutilaisuudessa läheisen jaksamisesta keskustellaan asiantuntijoiden ja kokemusasiantuntijan voimin.

Ääneen pääsevät Mieli ry:n asiantuntija Samuel Salovuori sekä kokemusasiantuntija Petri Wilska. Salovuorelta on juuri ilmestynyt kirja: Merkityksellisyyden voima, kirja masennuksesta toipuvalle ja Wilska ammentaa keskusteluun kokemuksiaan omaisena. Keskustelua johdattavat Catarina Forsström FinFamista ja Ilona Mäki Sininauhaliitosta.

Luennolla tarkastellaan läheisen jaksamista esimerkiksi seuraavien kysymysten kautta: Mistä läheinen voi löytää elämään merkitystä vaikeasta elämäntilanteesta huolimatta? Voidaanko läheisen uupuminen estää? Tarvitseeko läheinen aina terapiaa vai auttaako itsehoitomenetelmät? Mitkä konkreettiset keinot auttavat läheistä jaksamaan?

Pullo ja psyyke -keskustelutilaisuus

Avoin luento 15.3.2022.

Miksi päihteiden käyttö ja mielenterveyden haasteet kulkevat usein yhdessä? Miten nämä haasteet tulee huomioida toipumisessa? Mistä läheinen tunnistaa onko päihteiden käytön taustalla muitakin mielenterveyden haasteita ja milloin hoitamaton mielenterveydenhäiriö näkyy päihteiden käyttönä?

Sininauhaliiton Kuivin jaloin -toiminta ja FinFami Uusimaan järjestämässä tilaisuudessa päihteistä ja psyykeestä keskustelivat alan pitkän linjan ammattilaiset A-klinikan sairaanhoitaja Mervi Malin-Santos ja FinFami Uusimaan toiminnanjohtaja Leif Berg. Asiantuntijoita ovat haastattelemassa Catarina Forsström FinFami Uusimaasta ja Ilona Mäki Sininauhaliiton Kuivin jaloin -toiminnasta.

Tallenteen äänessä on valitettavasti jonkin verran häiriöitä.

Syvissä vesissä – Päihderiippuvuus sairautena

Avoin luento 14.2.2022.

Millainen sairaus on päihderiippuvuus?

Kaikille avoimella luennolla päihderiippuvuudesta olivat kertomassa A-klinikka oy:n Päihdesairaalan ylilääkäri Margareeta Häkkinen sekä Suomen Päihderiippuvaiset ry:n puheenjohtaja, toipunut addikti Reeta Kroner.

Luennolla perehdyimme erityisesti päihderiippuvuuteen sairautena: Miten päihderiippuvuus vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin, toimintakykyyn ja mielenterveyteen? Miksi päihderiippuvuudesta on vaikea irtautua? Miten sairaus vaikuttaa lähisuhteisiin? Luennolla on varattu aikaa myös yhteiseen keskusteluun ja kysymyksiin.