Mies valokuvaa meren rannalla

Videot

Kuivin jaloin -videosarjassa kerromme päihderiippuvaisten ihmisten läheisten tarinoita. Kuvaamme myös läheisten usein kokemia tunteita, sekä jaamme tietoa päihderiippuvuudesta ja läheisten oikeudesta tukeen sekä omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Videoissa kerrotut tarinat perustuvat kevättalvella 2021 keräämiimme läheisten tarinoihin. Tarinat on kerätty anonyymisti ja niiden yksityiskohtia on muutettu kertojien henkilöllisyyden häivyttämiseksi.

Lue kaikki läheisten tarinat.

Katso myös videosarjamme Tarinoita päihde-erityisistä eroista. Löydät videot tämän sivun lopusta.

Kuka on päihderiippuvaisen ihmisen läheinen?

”Päihdesairaus sairastuttaa koko perheen, ja imee kaikkien voimavarat.”

Käyttääkö sinulle tärkeä ihminen liikaa päihteitä? Päihderiippuvaisen ihmisen läheinen voi olla kuka tahansa, johon tärkeän ihmisen päihteidenkäyttö vaikuttaa kielteisesti. Usein päihderiippuvuus valkenee läheisille pikkuhiljaa, mutta joskus tilanne voi paljastua nopeasti ja yllättäen iskien kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Lue lisää siitä, kuka on päihderiippuvaisen läheinen.

Mitä on päihderiippuvuus?

”Elämäni olisi ollut helpompaa ilman isäni sairautta. Isäni ei ollut paha ihminen, hänet tuhosi sairaus nimeltä alkoholismi.”

Päihderiippuvuus on sairaus, jossa tarve saada päihteitä, menee kaiken muun ohi. Tämä aiheuttaa ongelmia vuorovaikutukseen ja ihmissuhteisiin. Riippuvuutta ei voi toiselle aiheuttaa, eikä vastuu paranemisesta ole koskaan läheisillä.

Lue lisää päihderiippuvuudesta.

Millaisia tunteita päihderiippuvaisten läheiset kokevat?

”Häpeä oli valtava. Koin, etten voi kenellekään kertoa tilanteestamme.”

Itselle tärkeän ihmisen päihteidenkäyttö herättää monenlaisia tunteita. On tavallista tuntea hätää, huolta ja jatkuvaa pelkoa. Myös vihan tunteet ovat tavallisia. Vaikka tunteet voivat tuntua hankalilta, kaikkien niiden tunteminen on sallittua.

Lue lisää päihderiippuvaisten ihmisten läpikäymistä tunteista.

Miksi omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää päihderiippuvaisten läheisille?

”Nyt olen aikuinen, jolla on omat rajansa, ja joka pärjää elämässään.”

Monet päihderiippuvaisten läheiset kärsivät pitkäkestoisesta uupumuksesta. Omien tarpeiden kuuntelu ja rajojen asettaminen ovat keskeisiä tapoja huolehtia itsestä. Vaikeuksista huolimatta jokainen voi löytää elämästään jotain, mistä saa voimaa.

Lue lisää läheisen hyvinvoinnista sekä oman hyvinvoinnin vahvistamisesta.

Miksi päihderiippuvaisten ihmisten läheisten kannattaa hakea tukea itselleen?

”Molemmilla pojillani on päihdeongelma, ja he ovat täysin syrjäytyneitä yhteiskunnasta. Yritän hyväksyä asiat sellaisina, kuin ne ovat. Kaikesta huolimatta rakastan poikiani.”

Päihderiippuvaisten läheisten tarvitsevat tukea, ja ovat siihen oikeutettuja. Usein ammattilaisilta ja vertaisilta saatu tuki helpottaa omaa tilannetta. Tukea voi hakea esimerkiksi oman kunnan tarjoamista palveluista tai järjestöjen tarjoamista vertaisryhmistä.

Tutustu apua tarjoaviin tahoihin.

Miten sinä kohtaat päihderiippuvaisten ihmisten läheiset?

”On ihmisiä, jotka tuomitsevat päihteidenkäyttäjät ja heidän läheisensä. Ihmiset eivät ymmärrä, että tasapainoisesta kodista huolimatta kuka tahansa voi sairastua päihderiippuvuuteen.”

Jokainen meistä voi vaikuttaa siihen, miten päihderiippuvaiset ihmiset ja heidän läheisensä kohdataan yhteiskunnassamme. Syyttelyn ja tilanteen kauhistelun sijaan tarvitaan myötätuntoa ja auttamisen halua.

Olemme koonneet neuvoja päihderiippuvaisten ihmisten kohtaamiseen sote-alan ammattilaisille. Neuvoissa mainitut arvostava tapa kohdata läheinen sekä kuunteleminen voivat kuitenkin palvella ketä tahansa, joka läheisiä kohtaa. Tutustu ammattilaisille suunnattuihin neuvoihin täällä.

 

Tarinoita päihde-erityisistä eroista

Nina: Neljä onnetonta ihmistä

Tommi: Toinen lakkasi toipumasta ja putosi 

Kirsi: Kevyttä olemista

Merja: Tärkeä paikka