Linnut lentävät jonossa taivaalla sumuisessa säässä

ALKOHOLISMI VAIKUTTI KOKO PERHEESEEN

”Olimme vaimoni kanssa naimisissa yli kaksikymmentä vuotta, ja meillä on kolme yhteistä lasta: yksi tyttö ja kaksi poikaa.  Erosimme 1990-luvulla vaimoni alkoholiriippuvuuden vuoksi ja jäin yksinhuoltajaksi. Tyttäremme oli 3-vuotias, toinen pojista varhaisteini ja toinen nuori aikuinen. Eron kynnyksellä nuorempi poikamme piti sijoittaa sijaisperheeseen itsemurha-aikeiden takia. Hän oli äidin poika, ja ero oli hänelle raskas. Vanhin poikamme muutti omaan asuntoon.

                  ”Huomasin, että ero on paras ratkaisu.”

Ennen eroa elämä oli veitsenterällä elämistä. Kun olin töissä, pelkäsin aina, miten kotona sujuu ja hoidetaanko lapset. Jossain vaiheessa vaimoni hakeutui hoitoon alkoholisminsa vuoksi ja koko perhe sai samalla terapiaa. Tästä oli hetkeksi apua, mutta sitten juominen alkoi uudestaan ja asiat muuttuivat huonompaan suuntaan.  Välillä kävin hakemassa vaimoni pois ryyppysakkien luota. Voitte arvata, millaiset arvet sellainen elämä jättää. Vihdoin tyttären sanoi: ”Iskä, jäädään kahden ja laitetaan äiti pois”. Se auttoi minua huomaamaan, että ero on paras ratkaisu.

Mikä on oikein: erota vai jatkaa parisuhdetta? Kysymyksen kukin ratkaisee omalta kohdaltaan. Jotkut jatkavat ja selättävät ongelmat. Minulle ei käynyt niin: ex-vaimoni jatkoi juomista. Hänellä on nyt toinen mies, ja yhdessä he jatkavat kuningasjuoman käyttöä.

Entisellä vaimollani on ihmeen hyvä terveys. Itse tuskin olisin elänyt niin pitkään samalla elämäntyylillä.

”Olen saanut elää, lapsiin on hyvät välit, olen uskossa.”

Nykyään tyttäreni on hoitoalalla. Vanhin poikani kuoli myöhemmin aikuisena pitkäaikaiseen sairauteen. Itse sairastuin eron jälkeen masennukseen ja jouduin sairaseläkkeelle. Lopulta päädyin työkyvyttömyyseläkkeelle, sillä olin henkisesti loppu. Nyt olen jo vanhuuseläkkeellä.

Asun yksin ja tunnen yksinäisyyttä. Onneksi tyttäreni puolisoineen asuu kuitenkin lähellä ja lapseni pitävät minuun yhteyttä. Olen saanut elää, minulla on hyvät välit lapsiini ja olen uskossa.

Pääsin kuntoutukseen ja olen ollut mukana mielenterveys- ja yhdistystoiminnassa. Minulla on ollut mahdollisuus matkustaa niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Olen ikäisekseni hyvässä kunnossa ja liikun paljon.”