ihminen tarttumassa toista henkilöä kädestä kiinni

Läheistenpäivä 5.5.2024 - Läheinen et ole yksin

Läheinen – et ole yksin

Toukokuun 5. päivänä vuonna 2024 vietetään Läheistenpäivää. Silloin muistetaan läheisiä, joiden elämään toisen päihderiippuvuus vaikuttaa. Päihdejärjestöt tarjoavat tietoa ja tukea läheisille. Sunnuntaina 5.5. järjestetään tilaisuus Rauhanasemalla Helsingissä ja Rytmikorjaamolla Seinäjoella.

Läheisen päihderiippuvuuteen liittyy yleensä paljon häpeää ja tarvetta salata. Onkin tavallista, että läheinen kokee olevansa tuskineen yksin ja ainoa. Todellisuudessa Suomessa on kuitenkin satoja tuhansia riippuvaisten läheisiä.

Vuoden 2024 Läheistenpäivän teemana on ”Et ole yksin”. Tänä vuonna viidettä kertaa vietettävänä päivänä muistetaan läheisiä, joiden elämään toisen ihmisen päihderiippuvuus vaikuttaa. Tavoitteena on, että kenenkään ei tarvitsisi kokea olevansa tilanteensa kanssa yksin.

”Kunpa joku viisas olisi heti alkuun sanonut, että kaltaisiani päihdeongelmaisen läheisiä on tuhansia. Kunpa joku olisi kertonut päihdesairauden etenemisestä ja tuonut rehellisyyttä ja realismia,” eräs läheinen kertoo päihdejärjestöjen tekemässä kyselyssä.

Läheistenpäivän viikolla jaetaan tietoa tuen paikoista, kannustetaan hakeutumaan terveydenhuollon tai vertaistuen piiriin sekä järjestetään puhelinpäivystystä.

Tänä vuonna Päihdetoimijoiden verkosto järjestää kasvokkaisen tilaisuuden läheisille Helsingissä. Paikalliset yhdistykset ja Riippuvuusklinikka järjestää tapahtuman Seinäjoella.

Läheistenpäivän ohjelma Helsingissä

Aika: sunnuntai 5.5.24 klo 12-18
Paikka: Rauhanasema, Itä-Pasila (osoite: Veturitori 3, Helsinki)

Tilaisuus ja keittolounas on osallistujille maksuton.

12.00             Tilaisuuden avaus
12.15–13.30   Kokemusasiantuntijan kertomuksia
13.30–15.00   Keittolounas
14.00–17.00   Huojenna mieltäsi, kysy ammattilaiselta (20 min aikoja)
14.00–16.00  Sarjakuvatyöpaja (mukaan mahtuu 15 hlö)
14.15–14.50   Hyvinvointia ja hemmottelua liikkuen 1 (15 hlö)
15.00–15.35   Hyvinvointia ja hemmottelua liikkuen 2 (15 hlö)
15.00–16.00   Kukkakoruja kierrätysvetoketjuista -työpaja (10 hlö)
17.00–18.00   Terapeutti Tervon Suljettu Osasto / laulaja Miikka Tervon konsertti

Ilmoittautuminen 
Keittotarjoilun vuoksi toivomme ennakkoilmoittaumista Helsingin Rauhanaseman tapahtumaan:
https://link.webropol.com/ep/laheistenpaiva

Rauhanasemalle pääsee pyörätuolilla. Esteettömyystiedot osoitteessa: https://rauhanliitto.fi/rauhanasema/tilojen-vuokraus/juhlasali/

Läheisten päivä Seinäjoella

Aika: sunnuntaina 5.5.2024  klo 14-17.
Paikka: Rytmikorjaamo (Vaasantie 11, Seinäjoki)

Päihderiippuvaisten Läheistenpäivää vietetään Seinäjoella kulttuurin ja hyvinvoinnin merkeissä.

Musiikista vastaa Juha Lagström ja Ämmät. Tapahtumassa on ensiesityksessä kulttuurityöpaja Preppaamon kanssa yhteistyössä tehty valokuvanäyttely, jossa teemana on päihderiippuvuuden nostattamat tunteet. Valokuvissa esiintyy KRIS-Etelä-Pohjanmaa ry:n läheis- ja vapaaehtoistyön kehittämishankkeen läheisten vertaistukiryhmäläiset. Tapahtumassa voi tavata läheistyön toimijoita.

Tapahtumaan olet tervetullut juuri sinä! Omaa taustaa läheisenä ei tarvita. Tapahtumaan voi ilmoittautua tästä linkistä: https://link.webropol.com/s/plp-ilmoittautuminen24. Emme käännytä ketään ovelta, vaikka ilmoittautuminen olisi unohtunut!

Tapahtuma on järjestetty yhteistyössä paikallisten yhdistysten ja Riippuvuusklinikan kanssa. Järjestelytiimiin kuuluu FinFami Etelä-Pohjanmaa ry, EHYT ry, Kondis ry, Nurmon Sininauha ry, Kokemus- ja vertaistoimijat ry, KRIS-Etelä-Pohjanmaa ry:n läheis- ja vapaaehtoistyön kehittämishanke, Irti Huumeista ry ja Riippuvuusklinikka.

Tapahtuman mahdollistaa Seinäjoen elävän musiikin yhdistys Selmu ry ja Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa.

Lisätietoa Seinäjoen tapahtumasta: https://fb.me/e/85e3KNujj 

Puhelintukea läheisille:

Ehytin Päihdeneuvonta 0800 900 45

Älä jää yksin huolesi kanssa, jos läheisen päihteiden käyttö huolestuttaa. Päihdeneuvonnan ammattilaiset apunasi numerossa 0800 900 45 joka päivä, ympäri vuorokauden. Soittaminen on maksutonta ja anonyymia.

Irti Huumeista -puhelin 0800 980 66

Älä jää yksin, löydä tukea. Voit keskustella anonyymisti ja maksutta elämäntilanteestasi. Koulutetut vapaaehtoisemme ja ammattilaisemme kuuntelevat ja ohjaavat halutessasi palveluiden piiriin. Puhelin päivystää ma–to klo 9–15 ja 18–21 sekä pe 9–15.

Nuorten Ystävät ry:n Verto läheisten tuki (Oulun seutu)
Matalan kynnyksen vertaistoimintaa huumausaineriippuvaisten läheisille. Tarvittaessa läheiset voivat varata yksilöajan läheistyön koordinaattorille. Puh.044 741 2041 ma–pe klo 9–15.

Tuen paikkoja löydät myös Kuivin jaloin -sivuston Mistä apua -osiosta.

 

#MyösLäheiset #MistäTukea #Läheistenpäivä #EtOleYksin


Läheistenpäivä-kampanjan järjestää vuonna 2024 Päihdetoimijoiden läheistyön verkosto. Verkostoon kuuluvat Sininauhaliitto, A-Kiltojen Liitto, A-klinikkasäätiö, EHYT ry, Irti Huumeista ry, Helsingin kaupunki, KRIS Etelä-Pohjanmaa ry,
Rikoksettoman elämän tukisäätiö/RETS,  Myllyhoitoyhdistys, Tukikohta,  Nuorten Ystävät / Verto, Kalliolan klinikka Oy sekä Suojatie ry.

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Tiina Haajanen
läheistyön kehittäjä, Sininauhaliitto
tiina.haajanen@sininauha.fi

Minna Ekholm
toiminnanjohtaja, Myllyhoitoyhdistys ry
+358407291171
minna.ekholm@myllyhoito.fi

Kaisa Åberg
Päihdeneuvonnan päällikkö, Ehyt ry
044 491 0828
kaisa.aberg@ehyt.fi