Ei mitään rajaa?  - Läheistenilta 24.1.24

19.12.2023

Terveet rajat ihmissuhteissa on hyvinvointimme kannalta olennainen asia. Rajojen käsite on kuitenkin epämääräinen – miten rajoista olisi mielekästä puhua, kun ”omat rajat” on niin henkilökohtainen ja tilannesidonnainen asia?

On eri asia puhua rajoista esimerkiksi vanhemman ja aikuistumassa olevan nuoren välillä tai kahden aikuisen välisessä parisuhteessa. Oman erityishaasteensa rajojen tunnistamiseen ja rajojen pitämiseen tuovat ihmissuhteet, joita päihdesairaus kuormittaa. Addiktioon sairastuneen ihmisen lähellä olisi kuitenkin erityisen tärkeää vahvistaa omia rajoja ja sitä kautta omaa hyvinvointia.

Mitä rajat tarkoittavat?  

Rajojen voi ajatella olevan sitä, että ihminen erottaa oman tahtonsa toisten ihmisten tahdosta, eikä esimerkiksi veny toisen toiveiden toteuttajaksi oman hyvinvointinsa kustannuksella. Aikuisten ihmisten kesken me emme ole vastuussa toisen ihmisen tarpeista ja toiveista, ainoastaan omista tarpeistamme.

Kuulostaa teoriassa järkeenkäyvältä, mutta päihdehäiriön tai muun vakavan sairauden kohdalla rajamme alkavat helposti vuotaa. Venymme katastrofista toiseen ja koetamme kaikin voimin pitää rakkaamme hengissä. Miten sellaisessa tilanteessa voi tunnistaa, löytää ja pitää omat rajat?

Näistä kysymyksistä keskustellaan verkossa järjestettävässä Läheistenillassa keskiviikkona 24.1.2024. klo. 17.30–19.00.  Läheistyön kehittäjän Irene Komun vieraana on psykoterapeutti Terhi Väisänen.

Ei mitään rajaa? – Rajojen asettamisen kysymys addiktioon sairastuneen ihmisen läheisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Ilmoittaudu tapahtumaan tästä linkistä. https://link.webropol.com/ep/laheistenilta24 

Lisätietoja tilaisuudesta: irene.komu@sininauha.fi

Luitko jo nämä?

16.1.2024

Palaset-mallin verkkokurssi julkistetaan 5.3.2024

Mikä Palaset? Palaset-malli on työkalu ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään huumeita...
29.12.2023

Sarjakuvatarinoita riippuvuudesta ja toivosta

Sarjakuvataiteilijat Emilia Laatikainen ja Kimmo Lust kuvaavat uusissa teoksissaan...
Miehen kädet pitelevät valkoista palavaa kynttilää avoimin kämmenin.
7.11.2023

Muistopäivän arvoinen 

Tänään 7.11. muistellaan ja kaivataan niitä ihmisiä, jotka ovat kuolleet huumeisiin tai muihin...