Ei mitään rajaa?  - Läheistenilta 24.1.24

19.12.2023

Terveet rajat ihmissuhteissa on hyvinvointimme kannalta olennainen asia. Rajojen käsite on kuitenkin epämääräinen – miten rajoista olisi mielekästä puhua, kun ”omat rajat” on niin henkilökohtainen ja tilannesidonnainen asia?

On eri asia puhua rajoista esimerkiksi vanhemman ja aikuistumassa olevan nuoren välillä tai kahden aikuisen välisessä parisuhteessa. Oman erityishaasteensa rajojen tunnistamiseen ja rajojen pitämiseen tuovat ihmissuhteet, joita päihdesairaus kuormittaa. Addiktioon sairastuneen ihmisen lähellä olisi kuitenkin erityisen tärkeää vahvistaa omia rajoja ja sitä kautta omaa hyvinvointia.

Mitä rajat tarkoittavat?  

Rajojen voi ajatella olevan sitä, että ihminen erottaa oman tahtonsa toisten ihmisten tahdosta, eikä esimerkiksi veny toisen toiveiden toteuttajaksi oman hyvinvointinsa kustannuksella. Aikuisten ihmisten kesken me emme ole vastuussa toisen ihmisen tarpeista ja toiveista, ainoastaan omista tarpeistamme.

Kuulostaa teoriassa järkeenkäyvältä, mutta päihdehäiriön tai muun vakavan sairauden kohdalla rajamme alkavat helposti vuotaa. Venymme katastrofista toiseen ja koetamme kaikin voimin pitää rakkaamme hengissä. Miten sellaisessa tilanteessa voi tunnistaa, löytää ja pitää omat rajat?

Näistä kysymyksistä keskustellaan verkossa järjestettävässä Läheistenillassa keskiviikkona 24.1.2024. klo. 17.30–19.00.  Läheistyön kehittäjän Irene Komun vieraana on psykoterapeutti Terhi Väisänen.

Ei mitään rajaa? – Rajojen asettamisen kysymys addiktioon sairastuneen ihmisen läheisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Ilmoittaudu tapahtumaan tästä linkistä. https://link.webropol.com/ep/laheistenilta24 

Lisätietoja tilaisuudesta: irene.komu@sininauha.fi

Luitko jo nämä?

kaislat ja meri
12.6.2024

Kaikkein vaikeimmastakin surusta voi selvitä

Satu menetti 16-vuotiaan tyttärensä huumekuoleman kautta puolitoista vuotta sitten. Äärimmäisen...
kolme henkilöä sillalla
1.3.2024

Palaset-mallin uudet ulottuvuudet: Verkkokurssi ja omahoito-ohjelma

Palasista eteenpäin -hankkeessa kehitetty työmalli jatkaa elämäänsä yhteistyökumppaneiden...
16.1.2024

Palaset-mallin verkkokurssi julkistetaan 5.3.2024

Mikä Palaset? Palaset-malli on työkalu ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään huumeita...