Tuskassa-näyttely kuvaa huumeita käyttävien ihmisten läheisten hätää

14.10.2022

Valokuvaaja Johanna Kare haluaa antaa kuvillaan äänen heille, joiden ääni ei muuten yhteiskunnassa kuulu. Hänen tuore Tuskassa-näyttelynsä avaa ihmisten silmät huumeita käyttävien ihmisten läheisten hädälle.  

”Huumeita käyttävien ihmisten läheiset kokevat todella kovia. Huumeriippuvuus muuttaa ihmisen persoonaa. Vanhemmat, sisarukset sekä muut läheiset joutuvat seuraamaan vierestä, miten ihminen muuttuu itsekkääksi ja kadottaa kykynsä empatiaan. Hän ei ajattele enää mitään muuta kuin päihdettä”, Johanna Kare sanoo. 

Kare on vakaumuksellinen kristitty ja valokuvausaiheet nousevat johdatuksesta. Aiemmin hän on kuvannut muun muassa naisvankeja, kehitysvammaisia pariskuntia sekä nettikiusaamisen uhreja. Nyt vuorossa ovat päihteitä käyttävien läheiset. 

”Päihteiden haitallinen käyttö on yleinen ongelma. Vaatii silti suurta rohkeutta kertoa omasta elämästään avoimesti. Kuvaamani ihmiset halusivat kertoa tarinansa, jotta samassa tilanteessa olevat näkisivät, etteivät he ole yksin. Itse toivon, että myös päihteitä haitallisesti käyttävät ihmiset näkisivät kuvat ja pystyisivät niiden kautta ymmärtämään läheistensä kokemuksia”, Kare kertoo. 

Vanhempien rakkaus riipaisee 

Kuvattavista moni elää keskellä vaikeaa tilannetta. Osalla rakkaan ihmisen päihderiippuvuudesta seuranneet vaikeat vuodet olivat jo takanapäin, mutta asioiden käsittely omassa mielessä jatkui yhä. Joillakin läheisillä päihderiippuvuudesta syntyneen tilanteen käsittely kestää koko loppuelämän. 

”Monen lähiomainen oli kuollut huumeiden vuoksi. Suru ja epätoivo olivat todella riipaisevia. Kuvaukset olivat rankkoja minullekin – välillä kyyneleet nousivat silmiin, mutta ammattilaisena minun oli pysyttävä rauhallisena. Lopputuloksena syntyivät puhuttelevat, juuri oikeanlaiset kuvat”, Kare summaa. 

Huumeriippuvuus voi syntyä kenelle tahansa, vaikka perhetausta olisi tasapainoinen. Karetta riipaisi se rakkaus, mitä vanhemmat osoittivat huumeita käyttäviä lapsiaan kohtaan. 

”Vanhemmat rakastavat ja välittävät lapsestaan, teki tämä päihtyneenä mitä vain. Monet maksavat lapsen velkoja tai antavat tämän pistää huumeita vessassa vain saadakseen pitää lapsensa lähellään.” 

Kuvatessaan läheisten hätää Kare huomasi, etteivät yhteiskunnan palvelut usein tavoita heitä.  

”Apua tulisi olla helpommin saatavissa. Kaikilla ei ole voimia kulkea luukulta toiselle ja selvittää, mistä tukea saisi. Julkisissa palveluissa on liikaa byrokratiaa ja ihmisten juoksuttamista”, Kare huokaa. 

Ääni yhteiskunnan hiljaisille 

Kare kokee, että kutsumus valokuvaukseen on tullut hänelle lahjana Jumalalta.  

”Olen saanut näkevät silmät, ja omat haastavat kokemukseni helpottavat yhteyden luomista kuvattavien kanssa”, hän kertoo. 

Tuskassa-näyttely on osa laajempaa Katso ihminen -näyttelykonseptia, jossa Kare kuvaa marginaaliin jääneitä ihmisiä. 

”Olen aina ollut kapinallinen ja halunnut pitää heikossa asemassa olevien puolia. Haluan antaa äänen heille, joita ei muuten yhteiskunnassa kuulla. Taide on hyvä väylä kertoa tarinoita, sillä kuvan ja tekstin yhdistelmällä saa luotua tunneyhteyden yleisön kanssa.” 

 

Tuskassa 

Tuskassa-näyttely on esillä Helsingin päärautatieasemalla 15.10.– 6.11.2022. Näyttely on osa Johanna Kareen KATSO IHMINEN® -näyttelykonseptia. Tuskassa-näyttely on toteutettu yhdessä Irti Huumeista ry:n kanssa. 

www.johannakare.com 

Läheisille 

Käyttääkö sinulle tärkeä ihminen päihteitä? Listauksen apua tarjoavista tahoista löydät täältä. 

Huumeisiin kuolleiden muistopäivä 8.11. 

8.11. klo 18 järjestetään huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus Helsingin vanhassa kirkossa. Tilaisuuden järjestävät päihdejärjestöt ja seurakunnat. Lue lisää Vaiettu menetys -sivustolta. 

Teksti: Matleena Merta
Kuva: Karoliina Rauhio-Pokka 

Luitko jo nämä?

kolme henkilöä sillalla
1.3.2024

Palaset-mallin uudet ulottuvuudet: Verkkokurssi ja omahoito-ohjelma

Palasista eteenpäin -hankkeessa kehitetty työmalli jatkaa elämäänsä yhteistyökumppaneiden...
16.1.2024

Palaset-mallin verkkokurssi julkistetaan 5.3.2024

Mikä Palaset? Palaset-malli on työkalu ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään huumeita...
29.12.2023

Sarjakuvatarinoita riippuvuudesta ja toivosta

Sarjakuvataiteilijat Emilia Laatikainen ja Kimmo Lust kuvaavat uusissa teoksissaan...