Päihdesensitiivinen suru ja menetys -verkkoluento 11.11.2021

6.10.2021

Luennolla käsitellään menetykseen liittyviä teemoja yhteisöpapin ja kokemusasiantuntijan kanssa. Tapahtuma on maksuton.

Päihteisiin liittyvät menetykset ovat monenlaisia, ja niihin liittyy surua ja muita vaikeita tunteita. Menetys saattaa koskettaa useampaa lähipiirissä olevaa henkilöä. Luennolla lähestymme menetystä eri näkökulmista, kuten vammautumisen kautta.

Aika: 11.11. klo 18-20
Paikka: Zoom-alusta, linkki lähetetään ilmoittautuneille viimeistään saman päivän aamuna.
Ilmoittautuminentämän linkin kautta 10.11. mennessä.
Tapahtuma on maksuton.

Luento on tarkoitettu päihderiippuvaisten läheisille. Järjestämme ammattilaisille oman luentokokonaisuuden marraskuussa/ joulukuussa 2021.

Päihteisiin liittyvät menetykset ovat monenlaisia, niihin liittyy surua ja muita vaikeita tunteita. Kun puhumme päihteistä johtuvasta menetyksestä, ajattelemme usein kuolemaa. Joskus päihderiippuvuuteen liittyvä päihteiden käyttö voi johtaa rakkaan ihmisen vakavaan vammautumiseen.

Silloin läheinen saattaa laittaa elämänsä, tunteensa ja itsensä ikään kuin kaapinhyllylle odottamaan. Läheinen jää odottamaan, että asiat tulisivat päätökseen. Kun näin ei käy, on ryhdyttävä sopeutumaan vallitsevaan tilanteeseen.

Vammautumisen mukana seuraa erilaisia haasteita ja ongelmia, jotka vaikuttavat myös läheisen elämään. Läheinen elääkin mukana, toisinaan itkien, välillä nauraen, erilaisten tunteiden myllerryksessä. Silti läheisen pitäisi jaksaa elää omaa elämää, käydä töissä ja nähdä perhettä ja ystäviä.

Kuitenkin kuormittava elämäntilanne voi myös johtaa yksinäisyyteen, jossa kaikki alkaa tuntua turhalta. Silloinkin, kun voimavaroja riittää ihmissuhteiden vaalimiseen, asenne muihin ihmisiin voi muuttua. Sosiaalinen elämä kapenee, ystävyys- ja parisuhteiden solmiminen tuntuu työläältä.

Luennolla puhuvat asiantuntija, yhteisöpappi Jenni Tuulensuu Sininauhasäätiö-konsernista ja kokemusasiantuntija, sururyhmän ohjaaja Meri Mattus Kondis ry:stä.

Luitko jo nämä?

16.1.2024

Palaset-mallin verkkokurssi julkistetaan 5.3.2024

Mikä Palaset? Palaset-malli on työkalu ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään huumeita...
Auringonlaskun sävyinen maisemakuva, jossa kävelytietä reunustaa meren puolella kiviaita.
19.12.2023

Ei mitään rajaa?  - Läheistenilta 24.1.24

Terveet rajat ihmissuhteissa on hyvinvointimme kannalta olennainen asia. Rajojen käsite on...
ihminen tarttumassa toista henkilöä kädestä kiinni
17.3.2023

Läheisten viikkoa vietetään toukokuussa. Ilmoittaudu nyt 2.5. järjestettäviin webinaareihin!

Toukokuun 5. päivänä vietetään Läheistenpäivää. Silloin muistetaan läheisiä, joiden...