Oletko menettänyt rakkaan ihmisen päihteiden vuoksi? Kerro tarinasi!

5.10.2022

Kun rakas ihminen kuolee päihteiden vuoksi, kuolemaa ympäröi usein hiljaisuus. Omasta menetyksestä voi olla vaikeaa puhua, ja muiden ihmisten reaktiot pelottavat. Etsimme nyt tarinoita vaietuista menetyksistä.

”Saako alkoholistin kuolema sattua? Voiko ihmisille sanoa, että läheinen kuoli päihteisiin? Vai onko turvallisempaa vaieta ja haudata kipu sisimpään?

Isoveljeni kuoli alkoholismiin 33-vuotiaana. Takana oli rajua alkoholin käyttöä ja useita päihde- ja sairaalahoitojaksoja. Kun löysimme veljeni kuolleena tammikuussa 2004, en kyennyt enää itkemään. Vasta myöhemmin ymmärsin, että lakkasin tuntemasta, koska tunsin liikaa.”
– Ote Vaiettu menetys -sivustolta

Elämä päihderiippuvaisen rinnalla on haastavien tunteiden värittämää – mielessä pyörivät usein huoli, viha, syyllisyys ja häpeä tilanteesta. Joskus päihteiden käyttö päättyy vasta kuolemaan.

Etsimme päihdejärjestöjen ylläpitämälle Vaiettu menetys -sivustolle kokemustarinoita, joissa rakas ihminen on kuollut päihteiden vuoksi. Sivusto tarjoaa tukea kaikille rakkaan ihmisen päihteiden vuoksi menettäneille.

Tarinat julkaistaan anonyymisti, ja niitä saatetaan editoida kertojan ja hänen läheistensä henkilöllisyyden suojaamiseksi.

Kerro tarinasi Vaiettu menetys -sivustolla. Arvomme kaikkien tarinansa kertoneiden kesken Johanna Pohjolan Isä pullossa -kirjan sekä Anneli Juutilaisen Lähtösi jälkeen – Kertomuksia surusta ja selviytymisestä -kirjan. Arvonta päättyy 30.10.2022.

Vaiettu menetys -sivustolla voi sytyttää tähden päihteisiin kuolleelle läheiselle.
www.vaiettumenetys.fi

8.11. vietetään huumeisiin kuolleiden muistopäivää. Päivän tienoilla monet paikkakunnan järjestävät muistotilaisuuksia päihteiden vuoksi kuolleiden läheisille. Katso paikalliset muistotilaisuudet täältä.

 

Kuva: Prateek Gautam/Unsplash

Luitko jo nämä?

ihminen tarttumassa toista henkilöä kädestä kiinni
17.3.2023

Läheisten viikkoa vietetään toukokuussa. Ilmoittaudu nyt 2.5. järjestettäviin webinaareihin!

Toukokuun 5. päivänä vietetään Läheistenpäivää. Silloin muistetaan läheisiä, joiden...
Kaksi nuorta, tyttö ja poika, seisovat hiekkatiellä metsän keskellä selin kameraan
2.2.2023

Onko lähipiirissäsi oleva nuori alkanut kokeilla tai käyttää huumeita? Vaikuttaako tilanne jaksamiseesi ja hyvinvointiisi?

Älä jää yksin – tule mukaan Sininauhaliiton ratkaisukeskeiseen Palaset-vertaisryhmään!  ...
Nainen seisoo rannalla
31.1.2023

Sininauhaliiton ja MIELI ry:n vertaisryhmä päihdekuoleman kautta lapsensa menettäneille syksyllä 2023

TÄMÄ RYHMÄ ON TÄYNNÄ. Seuraa MIELI ry:n ilmoittelua tulevista ryhmistä Sininauhaliiton...